Vítáme Vás na webových stránkách Základní školy a Střední školy Březejc, Sviny 13

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ A PRAKTICKÁ ŠKOLA BŘEZEJC, SVINY 13

Zdravé svačinky 2018

13.12.2018

Zdravé svačinky 2018

Opět jsme letos připravovali zdravé svačinky. Zhotovené dobrůtky ochutnali všichni žáci školy i učitelé. Všem chutnalo, nic nezbylo.

A co jsme zhotovili?

  • pomazánku
  • jablečnou misku
  • moučník

 

 

Dýňový chléb s tvarohovou pomazánkou, směsí listových salátů a červenou čočkou

 

Suroviny

Na pomazánku:

vanička nízkotučného tvarohu

trocha mléka

tavený sýr

sůl

Na ozdobu:

směs listových salátů

červená čočka

lžíce olivového oleje

provensálské koření

 

Postup přípravy receptu

1. Červenou čočku namočíme do vody den dopředu, aby změkla.

2. Tvaroh vyšleháme se sýrem, mlékem a solí dle chuti.

3. Lístky salátu jemně překrojíme, nemačkáme.

4. Z nádoby s čočkou slijeme vodu, necháme okapat a orestujeme ji na lžíci olivového oleje, ochutíme provensálským kořením.

5. Chléb nakrájíme na plátky, namažeme tvarohovou pomazánkou, poklademe hrstkou nakrájeného salátu a ozdobíme červenou čočkou.

 

 

Jablečná miska s jogurtem a müsli

 

Suroviny

1ks velký kelímek řeckého jogurtu

3ks tvarohu

250ml smetany na šlehání

cukr moučka

1,5ks jablek

oříškové müsli

 

Postup přípravy receptu

Jablka omyjeme, okrájíme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.

Smícháme řecký, tvaroh a smetnu ke šlehání. Dosladíme cukrem dle chuti.

Do misky klademe nejprve nastrouhaná jablka, poté jogurtovou směs a

nakonec posypeme oříškovým müsli.

 

 

Mrkvový perník s povidly

 

Suroviny

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje

2 větší mrkve

2 vejce

1 lžička koření do perníku

1 prášek do pečiva

1 lžíce kakaa

Povidla na potření

 

Postup přípravy receptu

Celá vejce ušleháme s cukrem. Přidáme kakao a koření do perníku.

Mrkev nastrouháme najemno a přidáme do mísy a spolu s ostatními ingrediencemi ručním mixérem zpracujeme v lité těsto.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 25-30 minut při teplotě asi 180°C.

Po upečení a vychladnutí potřeme perník povidly a případně dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

 

 

Jablečná miska s jogurtem a müsli

 

Suroviny

1ks velký kelímek řeckého jogurtu

3ks tvarohu

250ml smetany na šlehání

cukr moučka

1,5ks jablek

oříškové müsli

 

Postup přípravy receptu

Jablka omyjeme, okrájíme, vykrájíme jadřince a nastrouháme nahrubo. Smícháme řecký, tvaroh a smetnu ke šlehání. Dosladíme cukrem dle chuti. Do misky klademe prvně nastrouhaná jablka, poté jogurtovou směs a nakonec posypeme oříškovým müsli.

 

O škole | Aktuality | Akce a projekty | Dokumenty | Metody | Fotogalerie | Kontakt | Odkazy
© 2007 www.skoly-brezejc.cz | created by Autograph, Admin-NG
skola.brezejc@seznam.cz566 521 516