Vítáme Vás na webových stránkách Základní školy a Střední školy Březejc, Sviny 13

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ A PRAKTICKÁ ŠKOLA BŘEZEJC, SVINY 13

Třídní projekt Vařila myšička kašičku

5.5.2014

Třídní projekt „Vařila myšička kašičku" - význam obilovin v našem jídelníčku

 

     V měsíci březnu jsme se ve třídě Praktické školy v rámci třídního projektu seznamovali s druhy obilovin, jejich výživovou hodnotou a využitím v kuchyni. K naší práci patřilo nejen vyhledávání a zpracování zajímavých informací, ale i praktické cvičení ve školní kuchyňce. A tohle jsme uvařili: krupičná kaše a čokoládové müsli, špaldové kernotto zapečené se špenátem, jahelník s jablky. Pochutnali jsme si a Vám přejeme také DOBROU CHUŤ !!!

 

 

Recepty na pokrmy z obilovin

 

JAHELNÍK

200 g jáhel (loupané proso), špetka soli, ½ l vody, mléko dle potřeby, 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť,   4 lžíce tmavého cukru, ½ lžičky mleté skořice, máslo (vymazání formy), rozinky, ořechy, semínka podle chuti, 200 g ovoce (jablka, švestky)

Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu půl litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte. Když se voda vyvaří, přidávejte mléko a vařte do husté kaše. Nechte vychladnout.

Žloutky a cukr vymíchejte do pěny a přidejte k vychladlé kaši. Z bílků ušlehejte sníh a jemně ho vmíchejte do jáhlové hmoty. Přidejte skořici, rozinky a oříšky.

Pekáč vymažte máslem. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte ovocem a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160°C (u horkovzdušné na 140°C). Pečte asi hodinu.

 

ŠPALDOVÉ KROUPY SE ŠPENÁTEM

350 g špaldových krup (kernotto), 300 g mraženého špenátu, 1 větší cibule, 2-3 stroužky česneku, 3-4 velká vejce, 100 g nastrouhaného sýra, 1 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, strouhanka na vysypání formy

Kroupy propláchneme vodou, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Špenát rozmrazíme. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme cibuli a česnek, přidáme špenát, sůl, pepř, muškátový květ podle chuti a krátce dusíme. Kroupy scedíme, promícháme se špenátem a dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Zalejeme rozšlehanými vejci, posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapékat (180°C, asi 25 min.).

 

KRUPICOVÁ KAŠE

100g dětská krupice, 1 l mléka, špetka soli, rozpuštěné máslo, skořice, cukr

Mléko nalijeme do kastrůlku a dáme vařit. Pozvolna do něho za stálého míchání přidáváme krupici, osolíme a povaříme 10 minut. Na talíři polijeme máslem a posypeme skořicovým cukrem.

 

DOMÁCÍ MÜSLI (1 porce)

4 lž ovesných vloček, 1 lž tmavého krystalového cukru, 1 lž rozinek, oříšky, nasekaná čokoláda, slunečnicová, dýňová semínka ...

Ovesné vločky nasucho lehce opražíme se lžící cukru. Přidáme rozinky, oříšky, čokoládu, semínka - vše podle chuti a dobře promícháme.

 

O škole | Aktuality | Akce a projekty | Dokumenty | Metody | Fotogalerie | Kontakt | Odkazy
© 2007 www.skoly-brezejc.cz | created by Autograph, Admin-NG
skola.brezejc@seznam.cz566 521 516