Vítáme Vás na webových stránkách Základní školy a Střední školy Březejc, Sviny 13

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ A PRAKTICKÁ ŠKOLA BŘEZEJC, SVINY 13

Den zdraví

15.9.2019

Den zdraví ve Velkém Meziříčí (10.9.2019)

     Už tradičně se naše škola této akce účastní. Žáci praktických škol připravují při této příležitosti zdravé pokrmy, které pak u našeho stánku nabízejí veřejnosti k ochutnání. Navštěvujeme také stánky ostatních účastníků, ochutnáváme jinde, seznamujeme se např. se životem včel a někteří se zapojují i do rukodělných činností.

     A co jsme připravili? Oříškovou buchtu, levandulové sušenky, křížaly z jablek a hrušek, bramborový koláč se špenátem a červenou řepou, maková kolečka s povidly a nakládanou zeleninu (pickles).

Recepty na pokrmy nabízené na Dni zdraví:

 

Bramborový koláč s červenou řepou nebo špenátem

Těsto:

300g brambor vařených ve slupce, 100g másla, 300g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička soli, asi 3 lžíce vody

Postup přípravy:

Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme nahrubo nastrouhané studené máslo, mouku, sůl a vodu. Vypracujeme těsto, prsty ho vtlačíme do máslem vymazaného plechu (dávka je na větší plech - těsto je v tenké vrstvě). Necháme na hodinu chladit v lednici. Pak těsto propícháme vidličkou a předpečeme v troubě teplé 180°C asi 15 minut.

Náplň z červené řepy:

300 g vařené červené řepy, 1 zakysaná smetana (200g), 2 žloutky, balkánský sýr (nebo feta), rozetřený česnek podle chuti, koření podle chuti (my jsme použili: oregano, provensálské)

Postup přípravy:

Červenou řepu nahrubo nastrouháme. Smícháme zakysanou smetanu se žloutky a rozetřeme na předpečené těsto. Červenou řepu smícháme s utřeným česnekem. Posypeme jí koláč. Okořeníme. Posypeme balkánským sýrem. Dáme zapéct do trouby - přibližně půl hodiny.

Špenátová náplň:

1 balení špenátu (my jsme použili: Billa špenát s česnekem a smetanou - protlak), 1 středně velká cibule, 1 lžička soli, koření podle chuti (my jsme použili: oregano, bazalku, provensálské), 1 kelímek zakysané smetany (krémové - hustější), 3 vejce, 200g nahrubo strouhaného sýra

Postup přípravy:

Na trošce oleje osmažíme nakrájenou cibuli. Do ní vyklopíme špenát (slijeme z něj přebytečnou vodu), rozmícháme v něm vejce, smetanu, osolíme a okořeníme. Rozetřeme na předpečené těsto. Posypeme sýrem. Dáme zapéct do trouby - přibližně půl hodiny.

 

Maková kolečka s povidly

Suroviny

125 g másla, 1 celé vejce, 100 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 130 g umletého máku, 5 lžic povidel + 2 lžíce rumu + lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

Změklé máslo ušlehejte s vejcem a cukrem do pěny. Přisypte mouku a mletý mák a dobře propracujte. Těsto zabalte do fólie a nechte hodinu uležet v chladu. Troubu předehřejte na 160 °C. Z vychlazeného těsta vytvarujte rukama malé kuličky. Na plechu je zmáčkněte a uprostřed udělejte důlek. Naplňte povidly rozmíchanými s rumem a citronovou šťávou.

 

Levandulové sušenky

Suroviny

210 g změklého másla, 120 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 3 lžíce bramborového škrobu, 1 žloutek, 1 lžíce květu levandule, špetka soli, kůra z 1 citrónu, 1 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy:

Všechny přísady zpracujeme na vále v hladké těsto, které následně rozdělíme na dva díly. Z každého vypracujeme válečky o průměru asi 3 cm. Válečky zabalené do potravinářské fólie necháme v lednici asi hodinu ztuhnout. Vychlazené těsto nakrájíme na plátky silné 5 mm a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháváme vetší rozestupy, těsto při pečení hodně naskočí. Sušenky pak pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 12 - 14 minut.

O škole | Aktuality | Akce a projekty | Dokumenty | Metody | Fotogalerie | Kontakt | Odkazy
© 2007 www.skoly-brezejc.cz | created by Autograph, Admin-NG
skola.brezejc@seznam.cz566 521 516